Search This Blog

stats

Wednesday, August 01, 2012

Grattis, Congratulations to Kristvalla - Nybro's Silver Medalist Sara Algotsson-Ostholt 2012 Summer Olympics Dressage 

Flytt och tålamod bakom OS-silvret


Uppdaterad 2012-07-31 18:11. Publicerad 2012-07-31 15:50

Foto: Maja Suslin / Scanpix
Ge det en ärlig chans eller ta det som det kommer? Sara Algotsson Ostholt stod vid vägskälet. Hon valde full satsning. Belöningen hängdes runt halsen i Greenwich Park
Det var aldrig någon tvekan om vilken sport hon skulle välja. Mamma Margareta höll på med hästuppfödning, två år äldre systern Linda började rida tidigt.
Sara hängde på.
Framgångarna kom tidigt och redan för åtta år sedan kom OS-debuten i Aten. Men skador, problem med hästar och ett heltidsjobb fick henne att inse att det krävdes en annan inriktning för att nå den yttersta eliten i fälttävlan.
Hon missade OS i Hongkong, men var där som stöd åt Linda – och vid sin mans sida. Där jublade hon åt Frank Ostholts lagguld med Tyskland.
Det var i den vevan Sara flyttade till Warendorf och tyska ridsportförbundets utbildningsanläggning mellan Münster och Bielefeld.
För två år sedan fick hon och Frank dottern Wilma Sofie.
Parallellt tog karriären ny fart.
– Det är först de senaste fyra åren jag hållit på med hästar på heltid. Det ger ju att man kommer ut mer och har fler hästar. Innan var det mer en hobby.
– Tidigare jobbade jag som ekonomiassistent på ett företag som gjorde soffor. Där var jag i tolv år och då var det att rida på kvällar och nätter. Det är klart att det ger framgång när man får koncentrera sig på det man håller på med på dagtid, säger Sara.
Lättare att utvecklas i Tyskland som fälttävlansryttare?
– Ja, det tycker jag. Det är lättare att utbilda hästar eftersom tävlingarna är fler och närmare. Väldig fördel när du håller på med hästsport på hög nivå. Annars måste du hela tiden åka i väg och ha långa transporter. Nu har vi tävlingar på närmare håll.
Elvaåriga stoet Wega är en självklar familjemedlem. Mamman är La Fair, som Linda ridit under OS.
– Den passar mig väldigt bra. En ganska lugn häst som min mamma fött upp och jag ridit in och haft hela vägen. Stabil i dressyren, en bra hopphäst.
Men det tog sin tid för Wega att övertyga Sara om att 37-åringen satt på en häst som kunde föra henne till en olympisk medalj.
– Wega var väldigt sen, först förra året blommade hon upp och blev en säker häst och då var hon tio år. Man får inte ställa för höga krav på hästen i början, då tappar den självförtroende och tycker inte att det är roligt längre.
Du har skyndat långsamt?
– Det har jag gjort.
På tisdagen betalade sig tålamodet. Rikligt
.
Country
Birth date and place
Age
08/12/1974 - KRISTVALLA (SWE) 
37
Height
Weight
Gender
162 cm / 5'4" 
55 kg / 121 lbs 
F
Sport
Horse
ALGOTSSON OSTHOLT Sara
0
1
0
The athletes listed have not been confirmed, nor is the list inclusive of all participants. More athlete profiles may be added or removed at any time.
Occupation
Athlete
Education
Economics, Psychology
Family
Husband Frank, daughter Wilma Sofie [born 2010]
Language(s) spoken
German, Swedish
Club name
Ridklubben Udden [SWE] / Algotsson Eventing [SWE] / Team Frank Ostholt [GER]
Coach
Frank Ostholt [husband] (ostran.se, 24 Jun 2011)
Other sports
Her sister, Linda Algotsson, is also an eventing rider who has represented Sweden at the Olympic Games and won gold in European Championships. Her German husband Frank is also a professional rider who won gold with the German team at the 2008 Olympic Games. (frank-ostholt.de, 22 Jun 2011; algotssoneventing.se, 22 Jun 2011)ABOUT-FACE: Swedish rider Sara Algotsson Ostholt presented her horse, Wega, for inspection before the eventing jumping final in Greenwich Park at the London Olympics Tuesday.  31 July 2012Sweden's Sara Algotsson Ostholt and Wega share the individual lead with Germany's Ingrid Klimke and Butts Abraxxas going into the final jumping phase of the London 2012 Olympic Eventing competition.
Sweden’s Sara Algotsson Ostholt and Wega share the individual lead with Germany’s Ingrid Klimke and Butts Abraxxas going into the final jumping phase of the London 2012 Olympic eventing competition

Guldmiss på sista hindret

Ryttarinnan Sara Algotsson Ostholt säkrade i dag Sveriges första medalj i OS i London. Hon hade guldläge inför finalavgörandet, men fick lämna den väldiga arenan i Greenwich Park med ett silver.
PUBLICERAD 31 JULI 2012 - 16:25 – UPPDATERAD 1 AUGUSTI 2012 - 00:30
Artikeltexten fortsätter längre nerHoppa till artikeltexte
Algotsson Ostholt och hästen Wega red för guld men rev snöpligt sista hindret i den individuella hoppfinalen och fick nöja sig med silver.
Sveriges första OS-medaljör hyllades stort av publiken när hon klev upp på prispallen efter silverritten.
Sara log glatt och vinkade mot publiken, men kunde inte hålla tårarna borta.
-Det här fanns inte i mitt huvud när jag åkte hit, det var många år sedan som svensk fälttävlan lyckades så här bra, säger hon till SVT Sport. I kväll ska Sara och de andra svenska ryttarna fira.
-Jag är överlycklig men känner lite besvikelse när vi var så nära. Wega hoppade jättebra och i kväll ska jag bara fira, säger hon.
Guldet till Tyskland
-Det var en sån berg- och dalbana, men så är det. Det är sport och det gör det så spännande. Men ett silver är också fantastiskt, säger mamma Margareta Algotsson till TT.
-En stor framgång för svensk ridsport, kommenterar SVT:s expert Viktoria Carlerbäck Algotssons sköna silver.
Medaljen är Sveriges första i fälttävlan i ett OS sedan 1972, då Jan Jönsson fick åka hem med en bronsmedalj.
Guldet gick till regerande världs- och Europamästaren, tysken Michael Jung på hästen Sam. Ekipaget gick ut precis före Sara och red felfritt. Det bäddade för guldet.
-En värdig vinnare, säger Carlerbäck till SVT.
Bronset till Sandra Auffarth, också Tyskland, på hästen Opgun Louvo.
"Han var alldeles slut"
Ingrid Klimke, som delade ledningen men föll till åttonde plats inför den avgörande andra hoppomgången, strök sig i finalen.
De två andra finalsvenskarna, Niklas Lindbäck och 21-åriga Ludvig Svennerstål, hade det svårt under den avslutande banhoppningen.  
-Han var alldeles slut, sade Svennerstål om hästen Shamwari. Men han är väldigt ung, jag är ung, och det här blir en erfarenhet.
Svennerstål slutade på 20:e plats och Niklas Lindbäck på 18.e plats med hästen Mister Pooh.


Popular Posts

Sweden News latest RSS headlines - Big News Network.com

Ikea Orlando

Ikea Orlando
Opening Day

Lucia Swedish Tradition

Lucia Swedish Tradition
Lucia

Winter Park, FL

Winter Park, FL
Winter Park Farmer's Market