Search This Blog

stats

Saturday, May 28, 2016

"Night Flight" Nybro

Night Flight Nybro
Gruppen "Våga välja Nybro" och Contiqi arrangerar "Saturday Night Flight" på torget i Nybro lördagen den 30 maj.A Dagen kommer bland annat att präglas av ett integrationstema där konst och teater är viktiga beståndsdelar. Under kvällen kommer sedan "Våga välja Nybro" att dela ut det speciella hemvändarpris som man instiftade hösten 2014. Avslutningen blir tämligen storslagen med ett upplyst diskotekstält mitt på torget. Tanken med diskot är att hylla det legendariska 80-talsdiskoteket "Night Flight" som var en välkänd träffpunkt i Nybro när det begav sig.”När Night Flight öppnade påskafton 1980 var suget efter ett nytt nöjesställe i Nybro enormt. Hela Magasinsgatan var full av folk. Jag ljuger inte om jag säger att det var 4 000 människor där. Vi fick ta in 500”. PIA OLOFSSON

Det berättar Torbjörn Blomqvist som grundade nattklubben tillsammans med Milton Carlsson.
Blomqvist hade bestämt sig för att bli egen företagare innan han fyllde 20 och lyckades med några månaders marginal.
De var båda möbelsnickare och de hade själva byggt ihop den uppmärksammade inredningen med tunnel, dj-bås som såg ut som ett tefat, röda plyschsoffor och ett saltvattens- akvarium med hungriga pirayor.
– Någon musiktidning skrev att Sveriges häftigaste nattklubb ligger i Nybro. Då kom det massor av nattklubbsfolk och krögare och tittade och undrade vilka som hade gjort det där. Till slut gjorde jag och Milton inte annat än att bygga om nattklubbar och restauranger. Det var jäkligt kul men jag ville inte jobba så mycket i verkstaden så 1984 sålde vi vidare till några killar från Jönköping och jag flyttade till Stockholm och startade Svensk Inredning, säger Torbjörn Blomqvist.

Först hade de tänkt döpa nattklubben till Inferno men några kommunpolitiker tyckte inte att det passade sig, så det fick bli Night Flight. Torbjörn Blomqvist hade en kompis i Stockholm som var artistbokare och det blev en del av framgången.


– Det var massor av artister på Nightan. Dan Hylander som var stor som sjutton, Noice och Efva Attling med sitt band X-models, Magnum Bonum, Reeperbahn, Anne-Lie Rydé med sitt band Extra. Mauro Scocco till exempel gjorde sitt första riktiga framträdande med Ratata i Nybro, den första turnén. Det var ju ett jäkla drag under den tiden som Nightan fanns. Det gick ju bra, ett av skälen var att det inte fanns något annat. Eftersom vi hade kända artister åkte folk från Oskarshamn, Växjö, Karlskrona och Öland, så var det på den tiden, säger han.

Det var gymnasiediskon, knattediskon och ibland tillställningar för en äldre publik. Stämningen var intim med folk nära inpå scenen, men under den värsta Noice-hysterin höll det på att sluta illa.

– Jag var ledig den kvällen, men Milton ringde mig och sa du måste komma in, det är totalt kaos. Då var det småflickshysteri och vi fick skapa ett levande kravallstängsel med vakterna. Publiken tryckte på och tjejerna svimmade.

Torbjörn Blomqvist berättar om ökända efterfester med artisterna.

– På diskona var akvariet låst men på efterfesterna tyckte folk det var så kul att mata pirayorna med hamburgare. Pirayorna var jättestora och de skar av hamburgarna, även om de var frysta, säger han.

Måndagar och tisdagar ägnade nattklubbsägarna sig åt att boka band, men Tomas Ledin var för stor för att de skulle ha råd att boka honom till Nybro. I dag har Tomas Ledin och Torbjörn Blomqvist ett slott tillsammans, Hesselby, som de vill utveckla till Sveriges enda musikslott.

Blomqvist har lyckats så bra med sitt inredningsföretag att han faktiskt äger fyra slott. Till Nybro kommer han ibland för att besöka sin mor och han har sommarhus på Öland.

Popular Posts

Sweden News latest RSS headlines - Big News Network.com

Ikea Orlando

Ikea Orlando
Opening Day

Lucia Swedish Tradition

Lucia Swedish Tradition
Lucia

Winter Park, FL

Winter Park, FL
Winter Park Farmer's Market